Restaurant l'Alsace Webloggen

Lidt HistorieNyheder

Posted by l'Alsace 22 Oct, 2018 13:44

Derfor fejrer vi mortensaften

Mortensaften den 10. november fejres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop

Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortensdag den 11. november. Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours.

Hvem var Martin af Tours?
Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, som dengang også omfattede det nuværende Ungarn, hvor han blev født omkring år 336 af romerske forældre.

Som femtenårig meldte han sig til den romerske hær, og han endte i Gallien, hvor rygtet om ham snart begyndte at florere. Han havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev kendt som en hellig mand.

Den mest kendte af historierne om ham handler om dengang, han så en tigger i stor nød sidde ved byporten til den franske by Amiens. Alle gik forbi uden at hjælpe ham, men Martin stoppede op for at hjælpe. Martin var en fattig soldat, og han ejede kun et sværd og en kappe. Så tog han sværdet og delte kappen i to og gav tiggeren den ene halvdel. Om natten så han i en drøm den opstandne Jesus med den ene halvdel af kappen på. Jesus fortalte Martin, at det var ham, der havde været tiggeren.

Kort efter forlod Martin hæren og blev munk som cirka tyveårig. Han vendte tilbage til Ungarn for at forsøge at gøre sine landsmænd kristne, men historien fortæller, at han kun fik omvendt sin mor. Han blev forfulgt og fordrevet tilbage til Gallien, hvor han slog sig ned i et kloster i Portiers. Her levede han fromt og roligt, og igen fik han ry af at være en god og hellig mand.

Ville ikke være biskop
Han fik et så godt ry, at befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var Martin ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede derved Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn foranstaltede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over de åbenmundede gæs.

Martin, som også blev kaldt "Galliens apostel", døde i Candes i Frankrig den 8. november 397 og begravet i Tours den 11. november. Over hans grav blev der bygget en stor kirke, og han blev senere helgenkåret. Hans dødsdag blev hans helgendag, Sankt Martins Dag, og den fejres stadig i hele Europa.

Festaften i Danmark
I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616, altså længe efter reformationen i 1536. Helgenfesten overlevede denne med det nye danske navn Morten Bisp. Dette kan skyldes, at november var oplagt til fest, da slagtetiden var en af de få gange, man spiste fersk kød, da det meste ellers blev nedsaltet.

I Danmark spiser vi traditionelt gåse- eller andesteg mortensaften. Der findes belæg for, at vi allerede gjorde det i middelalderen. Gæs var i gammel tid ikke så almindelige i Danmark, og de var meget dyre, så derfor begyndte man også at spise andre fjerkræ i stedet for gæs.

Historien er fundet på Kristendom.dk



Mortens aften den 10 november Aftenmenu

Posted by l'Alsace 22 Oct, 2018 13:43

Lørdag 10. november kl. 18.30 fejrer vi Mortensaften på Restaurant l'Alsace.

Denne aften serverer vi en 3-retters menu.

Pris kr. 350,- per person.

Vinmenu med 3 glas kr. 240,- per person.

Menuen denne aften

3 slags laks - gravad, røget og laksetartar med dild skum

Confit de canard med foie gras, linser, brune og hvide kartofler samt rødkålssalat

Alsace’s æbletrifli

husk bord reservation.

fra 12 oktober til den 19 oktoberTilbud

Posted by l'Alsace 01 Oct, 2018 21:14

Oplev Kulturnatten på Restaurant l'Alsace

Kulturnatten i København er en af de hyggeligste aftener i løbet af året. En aften som bare skal opleves.

I over 25 år har Kulturnatten været Københavns mest afholdte og velbesøgte kulturbegivenheder.

Fredag den 12. oktober viser København atter engang sine mange sider af kulturlivet frem. Mere end 250 museer, teatre, kirker, parker og pladser over hele byen byder publikum indenfor og er med til at skabe en festlig aften.

Kulturnatten er en stor samlet begivenhed, hvor hele byens kulturliv smelter sammen og åbner sig til glæde og inspiration for os alle.
Sædvanen tro deltager Restaurant l’Alsace også i Kulturnatten, når vi byder vores trofaste såvel som nye gæster indenfor og serverer en spændende 2-retters menu.

Vi fejrer Kulturnatten fra den 12-19. oktober, hvor vores to dygtige kokke Franck og Christopher vil sammensætte en spændende 2-retters menu, mens Josephine vil udvælge et par interessante østrigske vine, som der kan vælges mellem.

Pris for årets 2-retters kulturnatsmenu er kun 200 kr. pr. person, inkl. et glas vin.

Vi minder venligst om, at det er nødvendigt i forvejen, at bestille bord til denne aftens arrangement på Tlf.: 33 14 57 43 eller på mail: alsace@alsace.dk



Gåsens vennerTilbud

Posted by l'Alsace 24 Sep, 2018 19:43

Gåsens venner den 26 september kl. 18.30 2 retter med 1 glas vin Menu til den aften. Hummer bisque med tomate mousse og hummer stykker. Spoleben med ovenbaked rodfrugter og kartofler gratin. Husk reservation.

September-Oktober Aften menu Aftenmenu

Posted by l'Alsace 11 Sep, 2018 10:46

Aften Menu

Huîtres aux Framboises

5 stk østers fra Atlanterhavet hindbær vinaigrette og toast.

Eller

Terrine foie gras maison

Huset’s terrine foie gras serveret med frugt chutney og toast.

Flétan et Girolles

Stegt helleflynder filet med smør ristede kantareller dertil spidskål, druer og espuma.

Fromage du Jour

Oste efter kokkens valg.

eller

Dessert aux Pommes

Æble karamel parfait serveret med æblekompot og æblesalat samt marengs og chantilly.

2 retter Kr. 335,00 Vin menu 2 glas 160,00

3 retter Kr. 375,00 Vin menu 3 glas 240,00

4 retter Kr. 425,00 Vin menu 4 glas 320,00

5 retter Kr. 530,00 Vin menu 5 glas 400,00

ALLERGENER SPØRG VENLIGST DERES TJENER.





Gåsens vennerNyheder

Posted by l'Alsace 27 Aug, 2018 17:38

Gåsens venner denne onsdag den 29 august 18.30

Menu 200,- incl. 1 glas vin
Salat med Parmesan og sommer trøffel.
Oksemørbrad mes stegt polenta og ratatouille.
Husk af bestille bord.



Gåsens venner Nyhedsbrev

Posted by l'Alsace 23 Jul, 2018 13:46

Gåsens venner den 25 juli kl 18.30

2 retter med et glas vin eller apéritif

Apéritif servere vi et glas Lillet

Hel steget hav bars flamberet ved bord serveret med persille kartofler og fennikel

Clafoutis med vanille sauce og chantilly eller ost


200kr per person


Juli -Aften menu Aftenmenu

Posted by l'Alsace 29 Jun, 2018 13:26

Huîtres Gratinées

Østers gratineret med porre og sauce hollandaise.

4 stk i menuen og 6 stk á la carte 225,-

eller

Homard, Crabe et Tomates.

Krabbe og hummer anrettes med tomat mousse og skaldyrsgelé. Dertil toast. À la carte kr. 165,-

Mignon de veau et courgettes

Stegt kalve mørbrad serveret med courgetter, shallotteløg samt på grillet rød peberfrugt.

Á la carte 268,-

Fromage du Jour

Oste efter kokkens valg.

eller

Fraises et Meringues

Marinerede jordbær serveres med jordbær sorbet og marengs.

À la carte kr. 115,-

2 retter Kr. 335,00 Vin menu 2 glas 160,00

3 retter Kr. 375,00 Vin menu 3 glas 240,00

4 retter Kr. 425,00 Vin menu 4 glas 320,00

5 retter Kr. 530,00 Vin menu 5 glas 400,00

ALLEGENER SPØRG VENLIGST DERES TJENER

Gåsens Venner Nyhedsbrev

Posted by l'Alsace 06 Jun, 2018 13:20

Gåsens venner onsdag den 27 juni kl 18.30:

2 retter 200 kr. incl. et glas vin.

menu komme snart !!!!!!

maj-juni aften menu Aftenmenu

Posted by l'Alsace 14 May, 2018 18:48

Aften Menu

Huîtres Naturel

Atlanterhavs Østers serveret med toast og citron.

og/ eller

Saumon Fumé et Salé

Saltet og røget laks serveret med agurk og rygeostcreme, dertil toast.

Cabillaud Asperges et petit pois

Torske filet med hvide asparges og ærter serveret

med hollandaise sauce.

Fromage du Jour

Oste efter kokkens valg.

og/ eller

Clafoutis Rhurbarbe et Vanille

Lun rabarber clafoutis med vanilleis, crumble, rabarber kompot og vanille sauce à part.

2 retter Kr. 335,00 Vin menu 2 glas 160,00

3 retter Kr. 375,00 Vin menu 3 glas 240,00

4 retter Kr. 425,00 Vin menu 4 glas 320,00

5 retter Kr. 530,00 Vin menu 5 glas 400,00

ALLEGENER SPØRG VENLIGST DERES TJENER.